România și-a pierdut șansa de anul acesta la Eurovision Song Contest 2023. Theodor Andrei, reprezentantul nostru, nu s-a calificat în marea finală a celebrului concurs. Piesa D.G.T nu a fost votată suficient cât să ocupe un loc în ultima etapă a competiției.
Fanii Eurovision România au rămas cu un gust amar, după momentul lui Theodor Andrei pe scena mare de la Liverpool. Reprezentantul României nu s-a calificat în marea finală a Eurovision Song Contest 2023. Nu a fost suficient de votat încât să ocupe o poziție în ultima etapă a concursului internațional. Mai mult decât atât, tânărul s-a ales cu multe critici din partea fanilor, care spun clar și răspicat că show-ul a lipsit din momentul României.
Țara noastră a participat de 24 de ori la acest concurs. A debutat în 1994 și s-a plasat pe locul 3 de două ori, prima dată în 2005 cu Luminița Anghel & Sistem și în 2010 cu Paula Seling & Ovidiu Cernăuțeanu. De asemenea, locul 3 a fost cea mai bună poziție ocupată de România la Concursul Muzical Eurovision. În top 10, țara noastră s-a clasat de 6 ori: prima dată în 2002, cu Monica Anghel și Marcel Pavel, urmați de prestațiile din 2003, 2005, 2006, 2010 și 2017.
CITEȘTE ȘI: CONCLUZIA BRITANICILOR DUPĂ CE AU ASCULTAT PIESA ROMÂNIEI DE LA EUROVISION. ȚARA NOASTRĂ NU A PRINS FINALA
Cel mai slab rezultat pe care România l-a avut în cadrul concursului a fost locul 13 în semifinala de la Tel Aviv din 2019. Bineînțeles că, au fost rezultate și mai proaste: necalificarea în Marea Finală. Pentru prima dată din 2017, România a „câștigat” un loc în Finală în 2022, datorită lui WRS, cu piesa „Llamame”.
Delegația României la Eurovision 2023 a fost condusă de către un personaj destul de controversat. Mihai (Mișu) Predescu a fost șeful echipei care trebuia să facă furori pe scena mare de la Liverpool. Angajatul televiziunii publice are în spate un trecut nu tocmai curat. În 1994, pe vremea când era redactor la TVR, Mișu Predescu a fost luat pe sus de autorități, sub acuzația de luare de mită și ultraj.
Bărbatul s-a aflat în spatele gratiilor pentru o bună perioadă, după ce a luat mită în valută pentru niște contracte de publicitate. Fanii Eurovision, dar și cunoscătorii de muzică au criticat dur decizia luată de postul TV, de a-l pune pe Mișu Predescu în fruntea delegației Eurovision 2023, în contextul în care acesta nu ar avea nicio legătură cu muzica sau cu producția de astfel de evenimente.
Cele mai bune rezultate ale României la Eurovision sunt de departe câștigate de Luminița Anghel (2005) și Paula și Ovi (2010). La acea vreme, producătorii lor au fost Dan Manoliu și Marina Almășan. Anul acesta, echipa a fost alta, iar cunoscutul regizor și producătoarea nu au făcut parte din ea.
Între anii 1993-1997, România nu a ocupat locuri bune la Eurovision. Pentru ediția din 1993, a fost trimisă Dida Drăgan, însă din păcate, aceasta nu s-a calificat în cadrul rundei de pre-calificare (Kvalifikacija za Millstreet), terminând pe locul 7 din 7 participanți, cu 38 de puncte. În acest caz, România a trebuit să aștepte încă un an până la debut.
În anul următor, în 1994, România l-a trimis pe Dan Bittman în Irlanda, cu piesa „Dincolo de nori”. Artistul a ocupat locul 21 din 25 de participanți, obținând doar 14 puncte. Nici în 1995, România nu a putut participa, fiind nevoită să mai aștepte un an.
Monica Anghel și Sincron au participat în 1996 la Eurovision, ediția desfășurându-se în Oslo, Norvegia. Cei doi cântăreți nu au reușit să se califice în etapa de pre-calificare, terminând pe locul 29 din 29 de participanți, cu doar 11 puncte. România nu a putut să participe astfel la concursul din 1997.
În 1998, țara noastră a revenit după 4 ani de absență. Mălina Olinescu, cu piesa „Eu cred”, a reprezentat România la acea vreme. S-a clasat pe locul 22 din 25 de participanți, obținând doar 6 puncte, ceea ce însemna că România nu putea participa la concursul organizat în 1999.
În 2000, trupa Taxi a urcat pe scena Eurovision de la Stockholm, Suedia. A fost prima piesă în limba engleză „The Moon” cu care România defila pe scena marelui concurs. Din păcate, Taxi s-a clasat pe locul 17 din 24 de participanți, obținând un total de 25 de puncte, așa că România nu avea dreptul de a participa în 2001.
Următoarea dată când România a dat-o în bară a fost în 2004. Sanda Ladoși ne-a reprezentat cu piesa „I Admit”. Aceasta a obținut locul 18 și doar 18 puncte, adică în anul următor, România trebuia să treacă de semifinale pentru a-și obține locul în marea finală.
În 2008, România a fost reprezentată de Nico și Vlad Miriță cu melodia „Pe-o margine de lume” la Belgrad. Au încheiat pe locul 20, cu 45 de puncte. În ciuda rezultatului slab, piesa a primit premiul special Eurovision Marcel Bezençon Composer Award pentru cea mai bună compoziție înscrisă în concurs.
Elena Gheorghe cu piesa „The Balkan Girls” a obținut, în 2009, locul 19 la Moscova. În 2011, Hotel FM a reușit să obțină locul 4 în semifinala 2, dar, în finală, s-a clasat pe locul 17, cu doar 77 de puncte.
În 2016, țara noastră a fost descalificată de la Eurovision din cauza datoriilor Televiziunii Române către EBU – organizatoarea evenimentului. Ovidiu Anton trebuia să ne reprezinte la acea vreme. În 2018, Selecția Națională a fost câștigată de trupa The Humans cu piesa Goodbye. Aceștia nu s-au clasat în marea finală Eurovision.
Nici în 2019, România nu s-a calificat în marea finală Eurovision. Ester Peony cu piesa ”On a Sunday” nu a obținut un loc în Finala concursului internațional. În 2020, Roxen putea da lovitura cu piesa ”Alcohol You”, însă ediția a fost anulată din cauza pandemiei de COVID-19. Anul următor, în 2021, Roxen a revenit cu piesa „Amnesia”, însă nu a obținut un loc în Finala Eurovision.